Plannen is zelfzorg

Je zag het misschien in mijn stories op sociale media de voorbije dagen. Ik ben aan het plannen geslagen.
Met lijstjes en een "braindump". Waar ik dan later orde in schep. Niet de meest efficiënte manier om te plannen, dat geef ik toe. Anderzijds is dit voor mij wel effectief om alles uit mijn hoofd te krijgen. Alles liefst met pen en papier.
 
Een hele tijd geleden kwam ik een YouTube filmpje tegen over plannen. Hierin deelde ze een aantal inzichten over het maken van een planning en waarom dit een vorm van zelfzorg is.
Ik deel deze inzichten graag met jou, met mijn visie erin verweven.
 
Op de foto zie je trouwens mijn planning set up voor 2024. Een kleine agenda die overal mee naartoe gaat en overzicht geeft voor de week. En een planner, waarin mijn to do lijstjes voor de dag mooi passen.
Maar terug naar de orde van de dag: de inzichten die ik met jou wil delen over het maken van een planning en hoe dat eigenlijk een vorm van zelfzorg is.
In het YouTube filmpje werden de volgende inzichten aangehaald:
  1. De toekomst zien
  2. Planning als artistieke expressie
  3. Planning als sensorische activiteit
  4. Planning als grenzen steller
  5. Planning als zelfreflectie 

Ik geef graag meer tekst en uitleg bij elk inzicht.

 

De toekomst zien

Plannen doen we in de toekomst. Wanneer we een planning voor onszelf opstellen, maken we als het ware de toekomst visueel. We zien het letterlijk voor ons wat er staat te gebeuren. Ik ben zelf zowel een visueel als auditief persoon, dus ik ga wel goed op het visuele aspect van een planning. Hoewel ik het graag clean hou, werk ik wel graag met vakjes en lijstjes in mijn planning. Plannen in tijdsblokken vind ik dan weer moeilijk. Maar dat is ieder voor zich en uitzoeken wat voor jou het beste werkt.

Planning als artistieke expressie

Er zijn heel wat soorten planners te koop. Er bestaat zelfs een hele "planning community" rond bepaalde type planners en planning methodes. Hier heb ik persoonlijk niks mee, maar da's ook weer ieder voor zich. Sommige mensen zijn heel creatief en maken van een blanco schriftje of een bestaande planner een hele mooie agenda/planner met tekeningen, kleuren, doodles, stukken uit tijdschriften, noem maar op... Hier gaan uren inzitten en dit is echt een hobby op zich. Hier kan je echt hele mooie resultaten mee bereiken.

Mijn creatieve talenten liggen bij woorden, niet zo zeer bij tekenen. Maar ik kan wel begrijpen waarom mensen zich aangetrokken voelen tot deze hobby. Het geeft een uitlaatklep én is praktisch tegelijk. Iets wat niet elke hobby heeft (en dat is helemaal oké)

Planning als sensorische activiteit

Dit gaat voor mij hand in hand met het vorige puntje. Hoewel dit toch weer andere nuances legt. En het sensorische aspect gaat volgens mij verloren bij een digitale planning. Daarom geef ik de voorkeur aan het plannen met pen en papier: het heeft iets fysieks, de activiteit van het "alles uit je hoofd schrijven". Het vastpakken van de pen en het motorische van het schrijven. Het horen krassen van je pen op het papier. Maak je je planning wat artistieker, wordt de sensorische activiteit ook groter. Het plakken van stickers, het inkleuren van je tekening, het werken met verschillende materialen,...

Planning als grenzen steller

Een planning maken kan je helpen bij het stellen van je grenzen. Stel: een vriendin stelt voor om een koffietje te gaan drinken tijdens je middagpauze op woensdag. Jij weet door het maken van je planning dat je, net voor de middag, een vergadering hebt waarvan je weet dat die drie uur aan een stuk zal duren. En dat je om 14u 30 je kinderen moet gaan halen van hun hobbies. Wat zeg je dan tegen die vriendin? "Ja, leuk! Precies wat ik nodig heb na zo'n lange meeting!" Of zeg je nee, omdat je de tijd tussen de middag en het halen van de kinderen wil gebruiken voor jezelf? In ieder geval geeft het je de ruimte om te kiezen voor wat jou energie geeft. Zo plan ik bepaalde dingen in, of blok ik bijvoorbeeld een moment voor mezelf. En over die dingen valt niet te discussiëren. Daar komt gewoon niks tussen. De rest moet dan wijken. En dat helpt bij het stellen van grenzen en kiezen voor mezelf.

Planning als zelfreflectie

We kunnen onze planner ook gebruiken als een instrument om aan zelfreflectie te doen. Wat ging er goed vandaag? Wat kon beter? Hoe kwam dat? Hoe voelde ik mij die dag? Waar ben ik dankbaar voor? Ook hier bestaan online hele lijsten aan vragen die je je kan stellen in je planner. Boeiende materie, want hierdoor kan je bijvoorbeeld bepaalde evoluties gaan zien binnenin jezelf als je terugkijkt op je zelfreflectie. Zelf heb ik jaren een dankbaarheidsdagboek bijgehouden waarin ik elke dag minstens drie dingen in een schriftje noteerde waar ik dankbaar voor was. Op het einde geeft dat een feel-good boekje dat je zelf hebt geschreven! Mooie oefening om te maken. 

Maak jij een planning voor jezelf? Hoe doe je dat?
Werk je het liefst met pen en papier? Of alles digitaal?
Plannen is zelfzorg
Terug naar blog